sobota 6. dubna 2019

Co mi nejvíc pomohlo na akné

ahoj všichni,

tak jsem zase jednou zabloudila na svůj vlastní blog a přišla jsem na to, že jsem pro vás měla na loňský rok vymyšlené moc pěkné články :) Třeba takový "jarní wishlist 2018" by byl super, ale už je tak trochu mimosezónní záležitostí... nicméně třeba článek o tom, co mi pomáhá na akné si myslím, že je tak nějak v kurzu stále. Akné totiž nikdy neomrzí :D  Tak se do toho pustíme.

Hned na úvod je potřeba si říct, že moje akné bylo, je a bude hormonálního původu! Pokud beru HA, prakticky nemusím nosit makeup a jsem krásná jako hvězda jasná. Avšak HA už nějaký ten pátek neberu a tak je to prostě okamžitě poznat.

Logicky mi tedy na pleť pomáhají nejvíc přípravky, které se zaměřují na srovnání hladiny hormonů v těle, nikoli přímo kosmetické přípravky. Asi to nejlepší, co jsem v této kategorii našla a vyzkoušela, jsou kapky Gynex, které považuji za notoricky známý přípravek, ale vždy se najde někdo, kdo ho ještě nezná. Tak si o něm něco povíme.

"Gynex je bioinformační širokospektrální bylinný regenerační přípravek, vyrobený podle moderních poznatků fototerapie, psychotroniky, krystaloterapie a biorezonance. Jedná se o vysoce koncentrovaný produkt obsahující bylinné výtažky, éterické oleje a bioinformační složky ve vzájemně vyváženém synergicky působícím komplexu." (zdroj: papírový prospekt)

Asi takhle - kdybych ten leták četla dřív, než jsem to koupila, tak bych to nekoupila :D Normálně mi to evokuje Čáryfuka, který to po večerech míchá doma ve vaně a kroutí nad tím kyvadlem, sem tam mu tam něco spadne a čůrá mu do toho Touchwood. (Takže kapkám říkám familiárně Touchwoodova moč)

Raději přeskočíme tu část o bioinformacích, tu si můžete nastudovat přímo na stránkách výrobce a přejdeme k něčemu pochopitelnějšímu.

Obsažené rostlinné výtažky prostě a jednoduše upravují činnost hormonálního systému a pomáhají tak nejen při gynekologických potížích, ale také u poruch souvisejících se žlázami s vnitřní sekrecí a stabilizují psychiku.
Když si pročtete stránky výrobce (viz. link výše), dočtete se o nejrůznějších dalších zdravotních benefitech přípravku od posílení obranyschonosti organismu, přes zabránění rozvoje osteoporózy až po podporu plodnosti obou pohlaví. Přípravek je tedy určen i pro muže.

Kapky se užívají 1-3 x denně po dobu 3 týdnů a pak následuje týdenní pauza a pak pořád dokola. Jedna lahvička mi vystačí na cca 3 měsíce a stojí něco kolem 500Kč.




Gynex jsem nezačala brát primárně kvůli pleti, ale proto, že jsem ještě cca 9 měsíců po porodu neměla menstruaci, přičemž jsem se cítila už několik měsíců jako při PMS - silné bolesti podbříšku, výrazné a nehojící se akné zejména na krku, špatná nálada, zádumčivost. A když ani po návštěvě lékařky jsem nebyla řešení svých potíží blíž, rozhodla jsem se vyzkoušet tyhle bylinné kapky. Byla to pro mě taková poslední možnost. Musím říct, že jsem tomu vlastně ani moc nevěřila a po přečtení (z mého hlediska) šíleného letáku jsem byla skeptická ještě víc. Nicméně jsem kapky brát začala a byla velice rychle a mile překvapena. Během cca týdne jsem dostala menstruaci, na kterou jsem čekala měsíce!!! Bolesti břicha zmizely, akné se začalo hojit až se přestalo na krku tvořit. Mluvím teď o takových těch hlubokých bolácích, po kterých vám zůstávají fleky a jizvičky a které se dělají stále dokola a kolonizují vám celou čelist a krk.
Po prvním balení jsem zkusila kapky na nějakou dobu vysadit, ale nebylo to ono, menstruace byla opět nepravidelná a akné se začalo zase tvořit. Kapky jsem proto opět nasadila a jela je v kuse cca 9 měsíců, všechno klapalo skvěle a dál jsem mohla stav udržovat jen ženskými čaji s obsahem kontryhele (btw. nejchutnější mi připadal čaj od Sonnentoru), kapky již nebyly nutné. Gynex mi srovnal cyklus přesně na 28 dní, což jsem nikdy v životě neměla. Běžně jsem měla cyklus klidně i kolem 40 a více dní... prostě šílenost... Ruku v ruce s úpravou cyklu se upravila i pleť, výkyvy pleti v rámci PMS nebyly tak výrazné, všechno se rychleji hojilo.




složení přípravku


S čistým svědomím můžu říct, že toto je asi to nejlepší, co jsem na akné vyzkoušela, ačkoli to byla spíš náhoda :) Měla jsem dřív všelijaké jiné kapky od jiných firem - maliník, kontryhel, penízovku a nevím, co všechno, ale nic nemělo tak okamžitý a viditelný efekt!

Nechci říct, že se mi akné netvoří, tvoří, zvlášť, když dělám s tělem nějrůznější harakiri, nepiju, nespím, vynechávám kapky i čaje... opravdu je to znát. (Navíc k tomu prostě mám sklon) A taky nechci říct, že by pak člověk nepotřeboval kvalitní péči o pleť, to rozhodně potřebuje, zvlášť při snaze o co nejrychlejší minimalizaci již napáchaných škod na pleti - odstranění skvrn, projasnění, vyhlazení... Ale o tom zase někdy jindy.


Přípravek jsem zatím nikdy nesehnala v klasické lékárně, ale prodávají v ho některých zdravých výživách, bylinkárnách a podobně.

Pokud tyhle kapky vyzkoušíte, budu ráda za vaši zpětnou vazbu. Opravdu mě zajímá, jestli budete tak nadšení jako já.

Krásné jaro, Meduňka

pátek 11. ledna 2019

ultrazvuková špachtle očima laika

zdravím vás,

tímto článkem si asi zase nadělám do vlastního a naštvu všechny lidi, kteří rozumí perfektně fungování pleti a různým těm procesům, co se v ní dějí a atd. Ale nemůžu jinak. Je to pár dní, co se na mě obrátila jedno moje sledující na Instagramu kvůli ultrazvukové špachtli. Že prý byla u kosmetičky na této proceduře a stálo to 600Kč, přičemž samotnou špachtli kosmetička použila tak cca 1 minutu, možná 2, ale rozhodně ne déle a paní se cítí podvedená, neboť po proceduře odcházela s tolika černými tečkami, s kolika na ni přišla. No teď trochu přeháním, ale prostě, že černé tečky si na jejím obličeji dál žijí svým životem a paní je o 600Kč lehčí. No a přiznejme si to, na rodičáku vás 600 korun vyhozených z okna sakra mrzí!! Paní chtěla vědět, jakou zkušenost mám se špachtlí já, neb jednu vlastním a vice či méně pravidelně ji používám už někdy od jara/léta. 

No a tak jsem se rozhodla napsat tento článek, aby prostě bylo jasno. Aby všichni věděli, jak to vidí obyčejná uživatelka, žena z lidu :), která si přístroj koupila za svoje vlastní peníze a nemá lautr žádný důvod to nějak přikrášlovat. 

Upozorňuji, že jsem kvůli tomu článku nedělala žádný průzkum, nestudovala jsem podrobně ani přístroje na trhu, ani nic podobného. Napíšu vám víceméně spíš jen moje postřehy a pocity z používání. 

Osobně bych řekla, že nejvíc matoucí na celé špachtli jsou řeči o tom, jak to čistí do hloubky a vyčistí to víc, než manuální čistění a POZOR navíc bez podráždění!! Ono to vyvolává dojem toho, že jdete na špachtli a odcházíte s fakt čistou pletí, žádný černý tečky, žádný ucpaný póry, žádná nutnost napářky ani mokrých ručníků na pleti, žádné zarudnutí po proceduře. A to bych tak nějak řekla, že právě není úplně pravda. 

Na špachtli u kosmetičky jsem byla jednou. Lépe řečeno, byla jsem na klasické kosmetice a v rámci ní použila kosmetička i ultrazvukovou špachtli. Použila ji však až po manuálním vyčistění pleti. Nejprve klasicky teplem nechala otevřít póry, provedla obyčejné ruční čistění komedonů a na závěr pleť několikrát zlehka přejela špachtlí. Už z toho  se dá usuzovat, že špachtle prostě není rovnocenná alternativa "nípání" pleti. 



I já ze svého vlastního používání potvrzuji, že takové ty uzavřené póry, krupičku plnou mazu, to prostě nedostane z pleti pryč. Upozorňuji, že je možné, že mám špatnou techniku čištění, nikdo mě to neučil, návod veškerý téměř žádný... Ještě jednou tedy opakuji, celý článek píši z pozice obyčejné hloupé ženské, která si koupila přístroj, jehož fungování je prakticky nad její chápání... a píše vám jen, jaké to má na ni výsledky. 

Když špachtli použiju tak:
  • mám vyčištěný nos (i další partie, ale na nose je to nejvíc patrné) od nánosů mazu (což ale neznamená, že když bych vyloženě silou zatlačila, nic dalšího bych z pórů nedostala - dostala!) Prostě ty póry, které byly na první pohled plné, jsou mnohem čištší, pleť je hladší
  • obličej mám lehce zarudlý, prokrvený, ale do cca 15min to ustupuje
  • někdy se mi do druhého dne vyrazí pupínky z takových mých dobře známých opakujících se ložisek. Je to jako by ten ultrazvuk aktivoval nějak zánětlivý proces v pleti, ale zase mám pocit, že se to rychle odhojí. 
  • při pravidelném používání 2x týdně mám pocit, že se mi póry méně zanášejí, že jsou čistší a dělají se mi míň pupínky, že je i reliéf pleti takový hladší, že pleť vypadá celkově zdravěji a mlaději???, zářivěji???
Mám ovšem při každém čistění zapnuté na špachtli zároveň i červené světlo, které jak známo se hodí na problematickou pleť a podporuje hojení a zpomaluje zánětlivé procesy. Nejsem tedy schopna říct, nakolik jsou mnou pociťované výsledky důsledkem ultrazvuku a nakolik červeného světla a následných kosmetických přípravků  - po špachtli totiž vždy dávám ještě čistící masku a dále něco hodně hydratačního, pak olej a nebo nějaký cica krém. 

Už to,  že se "můj přístroj" jmenuje Magic Scrub, bych řekla, že odkazuje na to, že to bude spíš šetrná alternativa peelingu, která bude mít ještě nějaké další benefity, které vám se napíšu.

Ultrazvukové vlny mají zvyšovat prokrvení pokožky a aktivovat syntézu kolagenu a elastinu. Dále by měly urychlit proces regenerace a zpomalit stárnutí (neptejte se mě jak to má fungovat, já to fakt nevím)

ION+ slouží k hloubkovému čistění a odstraněná odumřelých buněk

ION-  slouží k zapracování dermatologických přípravků hlouběji do pleti, zvyšuje účinky a vstřebávání koncentrátů, sér a krémů. Účinné látky by se tak měly dostat hlouběji do pleti (tuto funkci já prozatím nevyužívám, špachtli rychle schovávám a používám tak, aby si jí nevšimlo kluk :D )

Abych to shrnula - dle mého tahle věcička určitě něco dělá, ale spíš při pravidelném používání. Nečekala bych od ní zázračné odstranění černých teček na počkání, nečekala bych, že ucítíte na pleti nějaké změny, pokud na tuto proceduru půjdete 1x měsíčně ke kosmetičce místo manuálního čistění. Toho, že jsem si špachtli koupila, nelituji, řekla bych, že výsledky to má, i když asi jiné, než jsem čekala nebo chtěla. Celkově však z mé strany spokojenost. Když vysadím a nějakou dobu nepoužívám, vždycky vidím sešup celkového dojmu z pleti. 


Ještě bych ráda napsala, že jsem narazila i na názor, že tyto levné špachtle na akumulátor, nemají sílu na to, aby pořádně čistily a že musí člověk jít někam, kde je ta špachtle za xy tisíc a zapojená v elektrice. Neumím to posoudit, když jsem byla na kosmetice, tak paní měla taky takovou menší bezdrátovou.... a neumím posoudit jak by se ten ultrazvuk lišil, na to jsem fakt moc blbá na fyziku. Četla jsem to samozřejmě na stránkách nějakého drahého kosmetického studia, které bylo vybaveno hightech přístroji ... ale uvádím to sem, protože to prostě může být důležitá informace. 

Já vlastním špachtli od společnosti Etani. ZDE

Tak to by bylo pro dnešní den všechno, pokud  s tímto přístrojem máte zkušenosti, budu ráda, když se v komentářích podělíte, aby tu bylo co nejvíc názorů a informací.

Jinak vám přeji krásný víkend.  Meduňka

pátek 4. ledna 2019

zimní / jarní kosmetický wishlist

ahoj všichni,

vítejte v novém (jistě lepším) roce a vítejte na mém starém (a doufejme, že oživlém) blogísku.

Možná se to bude zdát některým z vás neuvěřitelné, ale i v mé koupelně a skříni občas nějaká ta kosmetika dojde! Ano, chápu váš údiv a i já se divím! Ale neuvěřitelné se stalo skutečností a v koupelně došly oba kyselinové tonery nejednou ( AHA i BHA).  A tak hned první položkou na mém wishlistě je:

Kyselinový tonik - uvažuju o klasickém Pixi glow toniku. Ano, už jsem jej kdysi dávno před lety letoucími a roky rokoucími měla, osypala jsem se po něm, vyházel se mi ekzém a darovala jsem ho Hance TRB, která jej proslavila i na naší blogosféře. Ačkoli Hanka je již s kyselinovými toniky mnohem dál a jistě zná xy lepších, já uvažuji opět o tomto ikonickém kousku. Třeba bych se znova neosypala... kdo ví... Nicméně něco bych si zadovážit měla.




Oční krém - roky nezastavíš a už i já klasický krémový a oční flákač jsem pocítila účinky přitažlivosti zemské, úbytku kolagenu, elastinu a i všeho ostatního, co lidé tak obvykle v těle a kůži mají... a dostavilo se co?? No přece ochablost, kruhy, linky, co linky - to jsou pořádný linie!!! No prostě všechno, co se vám tak kolem očí může dít a vy to rozhodně nechcete!!! Ano, samozřejmě, že teď už je pozdě a začnu-li se konečně těmto partiím věnovat, nebude ze mě mladice a panna nevěstinka s mladistvým jiskrným pohledem, ale možná bych nemusela vypadat jako zombie... Takže nyní přijímám tipy na fakt kvalitní oční krém. Uvažuji, že bych si pořídila Sothys - jelikož jsem vyhrála sérum a hydratační krém, možná bych k tomu mohla přidat ještě oční krém a zkoušet to všechno pěkně dohromady. Co myslíte???

Matující pudr - tuto položku považuji za opravdu stěžejní záležitost, co se mého líčení týče a stále jsem na lovu, nic mi nevyhovuje. Tímto vás opět vyzývám / prosím o tipy. Ráda bych něco, co by mi udrželo makeup na místě a v koukatelném stavu aspoň půl dne :) Zatím jsem zkoušela spíš drogerku, ale mám i sypký MUFE a neokouzlil mě. Měla bych nejspíš sáhnout po nějakém minerálním pudru, ale abych řekla pravdu, nějak mě unavuje pořád něco zkoušet a hromadit. Pudr je pro mě téměř nevypotřebovatelná záležitost a už teď jich mam v šuplíku víc než dost :(

The Urban Decay Naked Reloaded paletka - protože já se přece líčím denně a denně měním looky, jsem vlastně takový přerostlý chameleon, budu potřebovat další paletku očních stínů, která by se ohřívala v mém líčícím šuplíku (kam se mimochodem už fakt nic nevejde). Ale ne, prostě jsem viděla nějaké vizuály na netu a hrozně se mi ty odstíny líbí, jsou nositelné a pro takové kopyto jako jsem já prostě ideální, navíc mi odstíny nepřipadají moc tmavé, takže bych nejspíš využila většinu z nich, což se mi v paletkách moc neděje.


ukradeno na cosmopolitan.com


Tož tak to by tak byly ty základní kousky, které si myslím, že bych si opravdu pořídit měla, minimálně tonik a oční krém považuji za nutnost. Vlastně mám jeden oční krém na cestě, ale bude to jen taková rozjasňující záležitost na den, myslím, že nic extra účinného antiage... takže by to chtělo ještě nějakou pecku na noc.

Pokud bych si měla vymýšlet ještě dál, tak bych jistě upotřebila:

Hydratační masku - nedávno jsem zrovna doplácala jednu od Clarins a byla opravdu velice příjemná, takže vlastně bych si uměla představit tuhle masku v klasickém velkém balení, nicméně se nebráním i jiným hydratačním kouskům. Hydrataci se meze nikdy nekladou :D

Masku od Antipodes - Aura Manuka Honey Treatment Mask -  tuhle masku jsem teď mela asi 4 dny v košíku a když jsem ji šla dneska konečně koupit, tak už nebyla ve slevě... no blbá jsem, fakt. Tak ušetřím, no. Co se dá dělat. Ale vidíte to, šla jsem koupit masku, která by vůbec neměla být moji prioritou, protože mám celou Problem Solver od ML a ještě kousek... a taky Tariku a na cestě nějakou detoxikační masku od Lavery....  (putuje s tím očním krémem a už je z Německa na cestě asi 18 dní... to víte, je to štreka... D1 i další Déčka zasekaná, sněhová kalamita za dveřmi...)

A tak si teď zrovna vyloženě spontánně přidávám na svůj celoroční Wishlist - zdravý rozum, rozhodnost, vytrvalost a píli!

Děláte si taky Wishlisty??? A co na nich případně máte?


Mějte se krásně, zdraví Meduňka.

P.S. Kdyby se vám zdálo, že vám neodpovídám na komentáře, tak se vám to nezdá, já netuším proč, ale nějak mi to nefunguje... nedaří se mi vůbec odpovědět pod svým účtem, ačkoli jsem přihlášená a nevím proč, ale mám problém i odpovědět jako anonym nebo cokoli jiného.... tímto se vám dopředu omlouvám, ale opravdu mě každý komentář potěší.